Oedeemtherapie

Wat is lymfoedeem?
Lymfoedeem betekent letterlijk vochtophoping. Bij lymfoedeem is de afvoer van weefselvocht beperkt vanwege een stoornis in het lymfstelsel waardoor er vocht achterblijft in de huid.

Het lymfstelsel is een reinigings- en afweer- systeem, bestaande uit een netwerk van lymfvaten en lymfknopen. De lymfvaten nemen weefselvocht op waarin eiwitten, afvalstoffen en schadelijke deeltjes zijn opgelost.

De lymfknopen, die vooral in de liezen, oksels en hals zitten, werken als filters. Schadelijke deeltjes en afvalstoffen worden in de lymfknopen vernietigd.

Lymfoedeem in een ledemaat kan een moe en zwaar gevoel geven. Bovendien is er een verhoogd risico op infectie (wondroos), gewrichtsklachten en huidklachten.

Wat zijn de oorzaken van lymfoedeem?
De stoornis in het lymfsysteem kan zijn aangeboren (primair lymfoedeem). Meestal treedt lymfoedeem echter op na een ernstige beschadiging van de lymfvaten of lymfklieren. Veelal is deze beschadiging een gevolg van een operatie of bestraling (secundair lymfoedeem).

Hoe herkent u lymfoedeem?
Bij lymfoedeem is sprake van zwelling. Vaak gaat de vorming van oedeem samen met een vermoeid gevoel van spanning in de huid van bijvoorbeeld arm, been of borst. Soms gaat dit gepaard met pijnklachten.

Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen?
Met manuele lymfdrainage, oedeem- en fibrosegrepen, huidverzorging, ambulante compressietherapie of lymftaping kan de huidtherapeut zorgen dat het achtergebleven vocht wordt afgevoerd.

De behandeling
De behandelduur verschilt per persoon. Om de vooruitgang te bewaken, wordt de omvang van het oedeem regelmatig gemeten.

Veneus oedeem
Veneus oedeem ontstaat wanneer de bloedvaten slecht werken door bijvoorbeeld trombose of bij spataderen.

Oedeemtherapie bestaat uit: